Historisch Klazienaveen bezoekt grafmonument familie Scholten

Grafmonument Willem Albert Scholten Groningen

Het bestuur van Stichting Historisch Klazienaveen heeft op zondag 19 november 2023 een bezoek gebracht aan het grafmonument van de familie Scholten in Groningen. Een zeer indrukwekkende gebeurtenis.

Grondlegger van Klazienaveen

Vanwege de cultuurhistorische en kunsthistorische waarde, alsmede de maatschappelijke betekenis van Willem Albert Scholten, is het grafmonument van de familie Scholten in 1994 aangewezen als rijksmonument. Willem Albert Scholten, geboren op 6 oktober 1819 in Loenen en overleden op 1 mei 1892 in Groningen) wordt gezien als de grondlegger van Klazienaveen. Het dorp is vernoemd naar zijn vrouw Klaaszien Scholten-Sluis (1821 – 1893).

Naast Willem Albert Scholten liggen ook zijn vrouw Klaaszien Scholten-Sluit en zoon Jan Evert Scholten in dit enorme monument begraven. Zoon Jan Evert Scholten heeft destijds een belangrijke aanzet gegeven voor de ontwikkeling van het dorp Klazienaveen. Hij was ook verantwoordelijk voor het vernoemen van de naam van het dorp naar zijn moeder. Klaaszien.

Grafmonument Willem Albert Scholten Groningen

Monumentaal Grafmonument van Familie Scholten in Groningen

Op de Zuiderbegraafplaats in Groningen staat het indrukwekkende grafmonument van de familie Scholten, een belangrijk cultureel erfgoed van de stad. Dit monumentale gedenkteken werd opgericht ter nagedachtenis aan Willem Albert Scholten (1819–1892), een vooraanstaande industrieel en de grondlegger van het Scholten-concern. Het grafmonument dient als een eerbetoon aan zijn invloedrijke bijdrage aan de industriële ontwikkeling in Groningen en Nederland.

Willem Albert Scholten was een pionier op het gebied van de agro-industrie en zijn nalatenschap leeft voort, niet alleen in de bedrijven die hij heeft opgericht, maar ook in dit majestueuze grafmonument dat zijn naam en prestaties blijvend eert. Het monument op de Zuiderbegraafplaats is daarmee niet alleen een plaats van herinnering voor de familie, maar ook een stukje geschiedenis dat de ontwikkeling van de industriële sector in Groningen belicht.

Grafmonument Willem Albert Scholten Groningen

Het imposante grafmonument van W.A. Scholten in Groningen

In 1882 nam W.A. Scholten, een toonaangevende industrieel uit Groningen, een besluit dat zijn visie op zijn maatschappelijke status weerspiegelde. Hij plande een ambitieus grafmonument op de Zuiderbegraafplaats, waarvoor hij aanvankelijk 45 eerste klasse grafplaatsen aanvroeg. Volgens sommige bronnen waren dit zelfs 55 plaatsen, bedoeld voor de bouw van een grootse grafkelder. Uiteindelijk moest Scholten zich echter tevreden stellen met 27 grafplaatsen in een tweede klasse gedeelte van de begraafplaats, vanwege een tekort aan beschikbare eerste klasse plaatsen.

Op deze toegewezen locatie realiseerde Scholten zijn visie voor een laatste rustplaats met een door de bekende Arnhemse beeldhouwer P.A. de Leeuw (1833–1909) ontworpen grafmonument. Dit monumentale gedenkteken weerspiegelt niet alleen Scholtens invloedrijke positie in de Nederlandse industrie, maar dient ook als een blijvend eerbetoon aan zijn levenswerk en nalatenschap. Het graf van Scholten op de Zuiderbegraafplaats is hiermee een markant punt van cultureel erfgoed dat de geschiedenis van Groningen en haar prominente inwoners in herinnering houdt.

Grafmonument Willem Albert Scholten Groningen

Wil je het grafmonument ook eens bezoeken? De begraafplaats is dagelijks geopend van 9:00 tot 18:00 uur en is vrij toegankelijk. Het adres is:

Zuiderbegraafplaats
Hereweg
9721 AA GRONINGEN

Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafmonument_van_de_familie_Scholten

Graf Ruurt Hazewinkel

Naast het grafmonument van de familie Scholten ligt op hetzelfde kerkhof ook het graf van Reurt (Ruurt) Hazewinkel (Veendam, 17 november 1855 – Groningen, 13 mei 1940). Hij was een Nederlandse krantenuitgever en richtte in 1888 het Nieuwsblad van het Noorden op.

Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruurt_Hazewinkel_Jzn.

Graf Ruurt Hazewinkel

(C) Afbeeldingen: Lammert Schoonewille