Jaaroverzicht 2022

20221117 Historische Avond Klabats - 001

2022 zit er inmiddels weer op. Het was een druk en bewogen jaar voor Stichting Historisch Klazienaveen waarin we weer veel hebben gedaan en er vele leuke dingen zijn gebeurd. Hieronder een overzicht van onze activiteiten in 2022. Daarnaast zijn we druk bezig met andere activiteiten en voorbereidingen en verlenen we onze medewerking op diverse gebieden, te veel om allemaal in deze lijst op te nemen, maar daarom niet minder leuk of minder belangrijk.

Zondag 2 januari 2022: Start Drenthe Toen: “In de voetsporen van de Domeneer van Turfland”

Lydia Tuijnman van RTV Drenthe heeft een 7-delige serie gemaakt over de wandeling “In de voetsporen van de Domeneer van Turfland”. Deze serie was vanaf zondag 2 januari 2022 tussen 12:00 en 14:00 uur te horen in het radioprogramma Drenthe Toen. Elke aflevering duurt ca. 10 minuten. 

Voor deze serie heeft Jans Jagt, voorzitter van Stichting Historisch Klazienaveen, samen met Lydia Tuijnman deze wandeling opnieuw gelopen. Tijdens de afleveringen wordt het verhaal van de wandeling verteld en worden delen uit het boek de “Domeneer van Turfland”, ingelezen door Aaldert Oosterhuis, voorgedragen.

Dinsdag 21 juni 2022: Historische Musical Esdal College Klazienaveen

Op dinsdag 21 juni 2022 vond de historische musical in het Esdal College in Klazienaveen plaatst. Deze is mede tot stand gekomen door medewerking van Sieb van der Ploeg, zanger van de Kast, en Jans Jagt, voorzitter Stichting Historisch Klazienaveen.

Woensdag 22 juni 2022: “100 Jaar voetbal in Klazienaveen”

Stichting Historisch Klazienaveen heeft in samenwerking met FC Klazienaveen het eerste jubileumboek FC Klazienaveen “100 Jaar voetbal in Klazienaveen” vormgegeven. De officiële uitreiking van het eerste exemplaar vond plaats op woensdagmiddag 22 juni 2022 aan erelid Koene (Koenraad) Wolters. Het boek is uitgedeeld aan alle leden van FC Klazienaveen.

Zondag 28 augustus 2022: Historische Boottocht

Op zondagmiddag 28 augustus 2022 hebben we een historische boottocht met De Snikke Johannes Veldkamp gehouden over het van Echtenskanaal. De start was bij de ovonde, daarna langs de sluis naar Erica en weer terug, door de sluis en naar de koppelsluis. Daarna weer terug door de sluis naar de ovonde. Ondertussen vertelden we onder andere iets over de familie Van Echten die hier heel belangrijk is geweest. Verder was er live muziek aan boord en waren er hapjes en drankjes. In een mum van tijd waren de 30 beschikbare kaarten uitverkocht. Getuige de vele positieve reacties was dit een bijzonder geslaagd uitje, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Maandag 12 september 2022: Historisch Klazienaveen verleent medewerking aan heruitgave boek “Domeneer van Turfland”

Stichting Historisch Klazienaveen heeft haar medewerking toegezegd aan Koert de Groote van Uitgeverij Lalito voor de heruitgave van het boek van Willem de Weerd met als titel “De Domeneer van Turfland”. Dit boek zal in maart 2023 worden uitgegeven. De oplage is in eerste instantie beperkt. Het boek kan inmiddels worden gereserveerd.

Dinsdag 13 september 2022: Fotowand nieuw PLUS Fischer pand

Op dinsdag 13 september 2022 was de opening van het vernieuwde pand van PLUS Fischer. Direct bij de ingang is een levensgrote fotowand geplaatst. Deze is tot stand gekomen met medewerking van Stichting Historische Klazienaveen.

Vrijdag 16 september 2022: Stichting Historisch Klazienaveen wint Drentse Anjer Prijs 2022

Op vrijdag 16 september 2022 heeft Commissaris van de Koning, mevrouw J. Klijnsma, tevens voorzitter van het Prins Bernard Fonds, in Museum De Buitenplaats in Eelde de Drentse Anjer Prijs 2022 uitgereikt aan Stichting Historisch Klazienaveen. Historisch Klazienaveen was één van de drie genomineerden. Uiteindelijk is Stichting Historisch Klazienaveen als winnaar uit de bus gerold. Volgens de jury kan Stichting Historisch Klazienaveen ‘een inspirerend voorbeeld zijn voor andere Drentse verenigingen en stichtingen’. “Zij laten zien dat het mogelijk is om de geschiedenis van de eigen plek op een makkelijk toegankelijke en aanstekelijke manier tot leven te brengen. Juist ook door actief de samenwerking aan te gaan met andere partijen om zo meer te bereiken. Ze zijn een belangrijke ambassadeur van het dorp en daarmee voor de lokale geschiedenis van Drenthe.”

Aan de Drentse Anjer Prijs was een bedrag van 5.000 euro verbonden.

Maandag 3 oktober 2022: Uitreiking Rabo Clubsupport

Ook in 2022 heeft Stichting Historisch Klazienaveen meegedaan aan de Rabo Clubsupport-actie. Ieder lid van de Rabobank kan hierbij stemmen om 3 clubs of verenigingen naar keuze. De clubs krijgen vervolgens een bedrag, waarvan de hoogte afhankelijk is van het aantal stemmen, uitgekeerd. De opbrengst voor Stichting Historisch Klazienaveen was in 2022 € 316.

Vrijdag 14 oktober 2022: Definitief akkoord plaatsing Trammonument

Op 14 januari 1904 werd de tramlijn Erica-Klazienaveen geopend door de feestelijke intocht van een gloednieuwe tram met lok nr. 18 die de toepasselijke naam “Klazienaveen” droeg.

Ook werd het stationsgebouwtje verplaatst van Erica naar Klazienaveen. De komst van de tram is van grote historische en economische betekenis geweest voor Klazienaveen.

Op 14 januari 2024 is het 120 jaar geleden dat de tram in Klazienaveen aankwam. De Stichting Historisch Klazienaveen wil deze historische gebeurtenis herdenken met het plaatsen van een monument. Op vrijdag 14 oktober 2022 hebben wij definitief toestemming gekregen van de gemeente Emmen om een monument te mogen plaatsen.

Zondag 6 november 2022: Bezoek Veenkoloniaal Museum Veendam

Op zondag 6 november 2022 heeft Stichting Historisch Klazienaveen een bezoek gebracht aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam, onder andere om meer te weten te komen over Willem Albert Scholten, zijn nazaten en zijn bedrijvigheden. Zeer interessant om het museum eens te bezoeken.

Donderdag 17 november 2022: Historische Avond

Op donderdagavond 17 november 2022 hebben we weer onze traditionele historische avond in samenwerking met de bibliotheek Klazienaveen gehouden. Het thema was dit keer “Klabats! Kwajongensstreken en smokkelaars”. De schitterende muzikale intermezzo werd gehouden door Busscherdrum uit Klazienaveen, terwijl Toneelgroep Bargerveen voor de luchtige en grappige amusement zorgde. De 175 aanwezige toeschouwers hebben hierdoor kunnen genieten van een spectaculaire avond vol amusement en verrassende elementen.