Onthulling trammonument op zondag 14 januari 2024 11:56 uur

Eerste tram in Klazienaveen nabij de RK Kerk

Zondag 14 januari aanstaande, om 11.56 uur om precies te zijn, is het precies 120 jaar geleden dat de eerste tram in Klazienaveen aankwam. Deze tram haalde Klazienaveen uit z’n isolement. Dit voor Klazienaveen historische feit is de reden voor het initiatief van Stichting Historisch Klazienaveen om hiervoor een monument te plaatsen.

Het trammonument op de Tramdam wordt op zondag 14 januari 2024 onthuld door burgemeester van de gemeente Emmen Eric van Oosterhout. Het officiële moment is 11.56 uur. Op dat moment is het precies 120 jaar geleden dat de DSM stoomtram feestelijk werd onthaald nabij de voormalige RK Kerk aan de Langestraat, ongeveer op het punt waar nu de Lidl en Boni zijn gehuisvest.

Iedereen wordt hierbij van harte uitgenodigd om de onthulling van het trammonument op zondag 14 januari aanstaande om 11.56 uur exact, bij te wonen.

Om ongeveer 11.20 uur vertrekt muziekband Laus Deo vanaf de Noorderbreedte voor een feestelijke parade naar
de Tramdam. Via de Venus loopt Laus Deo over de Langestraat naar de Tramdam.

Coevorden Dedemvaartsche Stoomweg Mij DSM Loc 18 Klazienaveen

DSM stoomtram nr. 18 “Klazienaveen”

De nieuwe DSM stoomtram nr. 18 kreeg de toepasselijke naam “Klazienaveen.”

Klazienaveen lag tot 1904 nogal geïsoleerd ten opzichte van de rest van Nederland. Dat werd anders met de realisatie van de tramverbinding tussen Zwolle en Ter Apel. Daarmee kwam ook de ontwikkeling van Klazienaveen en omgeving op gang.

Na 1940 heeft de tram niet meer gereden en zijn de tramrails geruimd. De tram heeft echter wel een onuitwisbare indruk in Klazienaveen achter gelaten.